Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige?

13.12.2021
od strane Admin AgroMOTO
Kako odrediti odgovarajuću veličinu kacige? | AgroMOTO

Ko god da kaže drugačije, veličina je bitna! Izabrati odgovarajuću veličinu kacige je česta nedoumica i pitanje za one koji je prvi put kupuju. Veličina se određuje prema izmerenom obimu glave. Obim se meri preko čela i potiljka

merenje obima glave za velicinu kacige.

 

pak on samo pomaže da se bliže odredi odgovarajuća veličina kacige. Nemojte se čvrsto držati ove tabele jer od jednog do drugog proizvođača ima dosta odstupanja. Oslonite se na savet prodavca i na sledeće: Neodgovarajuća mala kaciga veoma teško i tesno se stavlja na glavu. Pritiska vas najviše na čelu i previše steže iznad ušiju. Ne možete je lako zakopčati.Posle kratkog vremena osećate da nelagodnost raste. To je dovoljno da je skinete i probate veću. Neodgovarajuća velika kaciga se veoma lako stavlja i skida. Nema pritiska na glavu. (Neiskusan kupac uvek pomisli da je to „njegov broj“ jer ga nigde ne steže i prijatno mu je u njoj). Ako vam se pomera kada vrtite glavom ili kleca kad klimate glavom napred nazad, skidajte je. Ta kaciga posle kratnog nošenja će vam biti još veća.

tabela sa velicinama kacige

Kaciga odgovarajuće veličine se veoma tesno navlači prvi put. Vrši ravnomerni pritisak na celu glavu. (Neiskusni kupac ovakvu kacigu odmah skida ubeđen da mu je mala). Ne pomera se i ne kleca kada vrtite i klimate glavom. Iako se čini da vam je tesna, zadržite je na glavi minut dva i videćete da taj pritisak popusta. To je prava veličina kacige! Kao cipela, čizma ili rukavica , svaka kaciga se za kratko vreme „razgazi“ i njena unutrašnjost se oblikuje prema glavi. Razlog što su mnogi motociklisti nesvesno nezadovljni svojim kacigama (iako su odličnog kvaliteta) obično stoji u loše odabranoj veličini.